Microtech

Gefell

og hornmusik

 

Sublim optagelse med horn og flygel

i Vangede Kirke med et minimum af teknik

Horn og flygel i Vangede Kirke

 

Lasse Mauritzen i Vangede Kirke

 

Der lyttes i Vangede Kirke

 

Microtech M930-ORTF i Vangede Kirke

 

Cedar logo

Under corona-nedlukningen spirede mange spændende projekter op, for uden koncerter og forsamlinger blev der pludselig mulighed for at realisere nogle af de tanker, der ikke havde kunnet finde plads i den tidligere så tætpakkede kalender.
Et af dem blev vi involveret i, da en god, gammel ven af huset, Frederik Rostrup, kontaktede os for at høre om muligheden for at låne lidt mikrofoner fra Microtech Gefell, som han tidligere har brugt med stor succes.

Og da vi hørte om projektet, var vi ikke i tvivl. For sammen med to særdeles erfarne musikere, ville han indspille en CD (ja, de findes stadig, men skulle naturligvis også suppleres af alt muligt download) med forskellig klassisk musik for horn og klaver.
Optagelsen skulle ske i Vangede Kirke og holdes meget intimt og "lige på" med så lidt teknik involveret som muligt, både under og efter optagelserne - ud fra devicen: hvis man laver det rigtigt fra starten, så behøver man ikke lave det om.

Hornet er i sig selv et spændende instrument at optage, og en forkert mikrofonplacering kan få det til at lyde som en trækbasun. Mikrofonen skal nemlig stå foran hornisten og ikke bagved, kiggende ind i hornets åbning (schallstykket).

Derfor valgte Frederik Rostup at anvende et ORTF stereosæt af den kendte M930 stormembran kondensator mikrofon som hovedsæt og en CMV563 rørmikrofon med Microtech's verdensberømte M7S kapsel som støtte til hornet.

Der blev eksperimenteret med en ekstra otte-tals mikrofon, men det endte med kun at blive stereosættet og vintage rørmikrofonen, der gav en fantastisk klang og ekstra varme til det smukke horn..

Og resultatet blev helt fantastisk. Fantastisk både kunstnerisk og teknisk med sublim lyd og balance musikerne imellem og i forhold til rummet.

De to musikere, der ofte har spillet sammen før, faldt straks i hak, og der blev spillet både kendt og ellers ukendt musik af bl.a. Saint-Saëns, Schumann, Janácek, Glazunov, Dukas, Strauss - og søreme også Launy Grøndahl, der også er kendt som den første kapelmester i Statsradiofoniens Symfoniorkester (nu DR Symfoni Orkestret) i 1925-1956.

Og efterfølgende var der ikke behov for hverken dynamisk processering, equalisering eller andet. Kort og godt: Den sad lige i skabet - eller på harddisken, hedder det vel nu om dage.

 

Lasse Mauritzen, der udover at være 1. solo-hornist i DR Symfoni Orkestret siden 2006, også er en hyppig gæst hos såvel kammer- som symfoniorkester i både Danmark og udlandet, hvor Lasse er anerkendt som en af tidens allerbedste hornister. Han har bl.a. modtaget ridder af dannebrogordenen og Peter Varmings Mindepris m.m.

Henrik Bo Hansen er oprindeligt uddannet pianist ved Odense og Århus Musikkonservatorium, men er har også taget Kirkemusikalsk Diplomeksamen ved Det kgl. Danske Musikkonservatorium, og har siden 2001 været fast organist ved Vangede Kirke. Han spiller også stadig ofte kammermusik med musikere fra det Kongelige Kapel og fra Radiosymfoniorkestret.

Frederik Rostrup er uddannet Tonmeister ved Tonmeisterinstitut der Universität der Künste i Berlin, og spiller iøvrigt også selv.

Vangede Kirke er en meget spændende kirke på mange måder. Den er tegnet af J.O. von Spreckelsen (kendt som arkitekten bag Menneskehedens triumfbue i Paris) og indviet i 1974. Kirken er både arkitektonisk og akustisk meget spændende, så det hele gik op i en høj og perfekt enhed.

Microtech Gefell er "den ægte vare" - grundlagt i 1928 som Georg Neumann & Co. og producent af de allerstørste ikoner indenfor mikrofoner som Neumann CMV-serien, U47, U48 og M49.
Firmaets historie er utrolig. For der kom som bekendt en krig, en mur og et kommunistisk DDR, og alting blev forandret.
Men så blev muren væltet, og Microtech Gefell (der idag stadig har hjemme på "Georg Neumann Platz" i byen Gefell og ejes af familierne til to af de tre grundlæggere), kunne igen markere sig som producent af de ypperste mikrofoner i verden.
Og udover mange nye modeller, fremstiller de stadig den legendariske M7 kapsel på nøjagtig samme måde, som da den var grundstenen i de legendariske mikrofoner. For selvom andre producenter hævder at lave "M7" kapsler så er det kun Microtech, der gør det med PVC, medens kopierne er fremstillet af PE (poly-ethylen), der slet ikke giver den samme lyd.

 

Musikken fra Vangede Kirke kan downloades/købes via dette link:

https://lassemauritzen-henrikbohansen.lnk.to/MusicForHornAndPiano

 

Se nedenfor for mere information om de to mikrofonmodeller, der blev anvendt til optagelserne.

 

M 930 - den lille stor-membran mikrofon
med den kæmpe og klare lyd

M 930 er ikke bare valgt som standard speak mikrofon af de store broadcastere i Europa (inklusiv DR), den er også utrolig populær til musikoptagelser. Uanset, om det er til solo vokal, kor, blæsere, stereo overhead til trommer - eller som her generelt stereosæt til klassisk musik, så går den sin sejrsgang.

Og det er ikke uden grund, for den lille mikrofon har en så fantastisk stor lyd. Helt fast og præcis bund og ubeskrivelig veldefineret og klart præsensområde uden på nogen måde at lyde anstrengt - ikke engang ved kraftige blæsere, hvor mange andre konkurrenter kan begynde at "ringe" svagt.
Og til speak har den oven i købet den store fordel, at den er så kompakt, og at popfilteret kan sættes direkte på mikrofonen, så det altid sidder korrekt og nemt flytter med rundt, når holderen/stativet ændres. Og den yderst kompakte størrelse gør, at den ikke er i vejen for udsynet til andre personer i studiet, til ens manuskript eller skærm osv. Kort og godt: den perfekte mikrofon!

 

Vintage mikrofon, der er ægte

 

 

Microtech CMV563-7S

Der er mange vintage mikrofoner på markedet, og mange af den rigtig gode. Men meget få er "the real deal".

Microtech CMV563 med M7S kapsel er lige præcis det. Fremstillet af det samme firma og på den samme måde, som den oprindelige enhed, kaldet "flaskemikrofonen", som blev verdensberømt for sin fantastiske lyd med den legendariske M7 kapsel.
Gitteret på kapslen laves oven i købet i hånden på den gamle sneglepresse, som har lavet de oprindelige helt tilbage fra 30'erne.
Og lyden er helt i særklasse. Ikke blære-lyd som mange nye vintage mikrofoner, men totalt underspillet overlegenhed, der bare bliver mere og mere overbevisende, jo længere man arbejder med den. Uanset, om det er til vokal eller akustiske instrumenter, så er det mikrofonen i den absolutte topklasse - og så oven i købet en helt fantastisk historie med i købet.

En ubeskrivelig varm, luftig, vital og præcis lyd, der ikke blegner, når man kommer videre i processen, men holder fra hele vegen fra optagelse til færdig miks.

 

 

Microtech Gefell kondensator mikrofoner

 

Microtech Gefell rør mikrofoner

 

Microtech Gefell tilbehør

 

Beskrivelse af Microtech Gefell's kapsler (ekstern, engelsk)

 

Juni 2022